Endodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer de zenuw van uw tand geïnfecteerd raakt, kunt u met een wortelkanaalbehandeling de tand behouden in plaats van deze eruit te moeten trekken. Door uw tand te behouden, voorkomt u dat uw andere tanden uit de pas lopen en kaakproblemen veroorzaken. Door een natuurlijke tand te bewaren, hoeft u deze niet te vervangen door een kunsttand.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is het proces waarbij geïnfecteerde, gewonde of dode pulp van uw tand wordt verwijderd. De ruimte in de harde lagen van elke tand wordt het wortelkanaalsysteem genoemd. Dit systeem is gevuld met zachte tandpulp die bestaat uit zenuwen en bloedvaten die uw tand helpen groeien en ontwikkelen.

Wanneer bacteriën (ziektekiemen) uw tand binnendringen via diepe holtes, scheuren of gebrekkige vullingen, kan uw tand een abces krijgen. Een abces is een tand met een infectie in de pulpa. Als de pulp geïnfecteerd raakt, moet deze worden verwijderd. Een tandabces kan pijn/of zwelling veroorzaken. Uw tandarts kan de infectie opmerken door een tandheelkundige röntgenfoto of door andere veranderingen in de tand. Indien onbehandeld, kan een tandabces ernstige mondgezondheidsproblemen veroorzaken.

Voordelen van een wortelkanaalbehandeling
Als het weefsel in uw tand geïnfecteerd of ontstoken raakt, kan dit leiden tot ernstige kiespijn en een kloppend gevoel. Een wortelkanaalbehandeling kan helpen bij het verlichten van pijnlijke symptomen zoals ernstige tandpijn en gevoeligheid voor warme en koude temperaturen.

Behandeling kan ook uw bestaande natuurlijke tanden behouden en de noodzaak van meer invasief en tijdrovend tandheelkundig werk in de toekomst beperken. Door bacteriën en tandbederf uit het binnenste van de tand te verwijderen, kan uw tandarts de verspreiding van infecties helpen stoppen en het gezonde deel van uw tand herstellen.

De meeste patiënten die voor wortelkanaalbehandelingen komen, ervaren weinig pijn of ongemak en genieten van alle voordelen van een herstelde tand. Met de juiste zorg kunnen de meeste tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan een leven lang meegaan.