Parodontologie

Parodontologie is een term uit de tandheelkunde. Het betekent de leer (=logie) van hetgeen de tanden (=donto) omringt (=paro). Met andere woorden zijn dit de steunweefsels van de tanden en kiezen. Oftewel: het kaakbot, het tandvlees en het parodontale ligament. Parodontologie is een zogenaamde horizontale specialisatie binnen de tandheelkunde. In de parodontologie legt men zich toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis of het corrigeren van defecten na genezing hiervan.

Parodontale behandelingen
Problemen met het tandvlees wordt vaak geassocieerd met volwassenheid. In tegenstelling tot tandbederf, doen tandvleesaandoeningen in het algemeen geen pijn tot het te laat is om de tanden te redden. Omdat het een probleem is dat groeit zonder veel ongemak, is een regelmatig bezoek aan de tandarts belangrijk.

Wat zijn Parodontale ziekte?
Parodontitis is een infectie die de dragende structuur van de tanden aanvalt – namelijk het bot, de ligamenten en het tandvlees die de tanden in de kaken ondersteunen. In zijn vroege stadium wordt het gingivitis (ontstoken tandvlees) genoemd, het verder gevorderde stadium is bekend als parodontitis.

Wat zijn de oorzaken van parodontale ziekte?
Parodontale ziekte wordt veroorzaakt door tandplak. Plaque is een kleverig laagje dat bestaat uit veel verschillende soorten bacteriën die voortdurend vormen op de tanden. Als de tanden niet regelmatig worden schoongemaakt, verhard de plaque zich geleidelijk tot tandsteen. Naarmate de infectie voortschrijdt, verliest u ondersteuning van het bot en ontstaan er ruimtes tussen het tandvlees en de tanden. Deze ruimten zorgen ervoor dat plaque en tandsteen zich ophopen tussen uw tandvlees. Het wordt steeds moeilijker voor u en uw tandarts om schoon te maken als u tandvlees steeds diepere gaten krijgt. Als de infectie doorgaat zonder dat er iets aan gedaan wordt zullen tanden verloren gaan.

Fasen van tandvleesproblemen
• 1e fase is gingivitis, een omkeerbaar proces indien behandeld.
• 2e fase is begin botverlies rondom de tanden, waardoor tandvlees verder kan zakken. Indien vroegtijdig behandeld kunnen we verbetering zien en een mogelijkheid creëren om de kans op herhaling te verminderen.
• latere stadia kunnen succesvol behandeld worden, maar hebben vaak een doorverwijzing naar een tandvlees specialist als gevolg voor initiële therapie.

Andere tandvleesproblemen zijn tandwortel-gevoeligheid. Indien vroegtijdig behandeld, kan dit met succes onder controle worden gehouden.

parodontologie-800x580
paro02
Gingivitis

Ontsteking van het tandvlees Kan felrood worden kan bloeden als het geborsteld wordt 3-4mm grote ruimtes Geringe ophoping van tandplak en tandsteen – bot ondersteuning word niet minder

paro03
Vroege Parodontitis

Tandvlees is meer ontstoken Tandvlees begint te scheiden van de tand Ontsteking bereikt bot – mild botverlies Tot 5mm grote ruimtes Onaangename adem of smaak Duidelijke opeenhoping van plaque en tandsteen

paro04
Matige Parodontitis

Een abces kan zich ontwikkelen Tandvlees wijkt – de tanden lijken langer Worteloppervlak komt bloot te liggen – gevoeligheid – wortelbederf Slechte adem – moeilijk schoon te maken – matige plaque en tandsteen 5-6mm grote ruimtes Botverlies – 20 – 50%